Tahrir

Vi har hört det i medierna så många gånger de senaste dagarna. Tahrir-torget. Befrielsetorget.

Ännu fler gånger har det sjungits i mitt huvud. Tahrir. Tahrir. Befrielse. Vad innebär det? Vad innebär det för oss? Vad innebär det för det egyptiska folket och hela arabvärlden som använder samma språk? Det måste tala så starkt till alla som hör det, mer än det gör för oss som inte har arabiska som vårt modersmål. Bara det borde vara en inspiration till liknande revolutioner i grannländerna. Det kanske är en del av det vi ser nu.

Tahrir. Älskar hur det uttalas. Till och med for oss svenskar så blir det självklart hur h:et och r:et samarbetar till ett fantastiskt ljud. Är verkligen kär i detta ord! 🙂

Befrielse, borde man inte vara kär i detta ord? Joo! Det borde man! Särskilt som kristen. Som Paulus skriver till de kristna i Galicien: “Till den friheten har Kristus befriat oss. Stå därför fasta, och låt ingen lägga på er slavoket igen.” (Gal 5:1) Frihet!

Tahrir, och även frihet hänger på arabiska starkt ihop med ordet Shalás för mig. Shalás kan betyda färdig, avslutad, eller frälsning. Som när Jesus sa: “Det är fullbordat” (Joh 19:30). När jag levde i en arabisktalande miljö frågade vi ofta varandra: “Enti shalasti?” – är du färdig. Oftast handlade det om något trivialt som läxorna eller middagsdisken. Att samma ord används för att beskriva vad Jesus gjorde för oss på korset är stort, och samtidigt underbart. Att det stora Han gjort även får finnas i vår vardag.

Kanske är det samma med Tahrir. Att höra om det i vår vardag påminner oss om den frihet vi har, både i det land vi lever i, men också den enorma frihet vi har i Kristus. Vi har friheten att prata med Universums skapare, och få svar. Vi kan bli helt och fullständigt fria från all skuld och tyngd orsakad av det vi gör fel i våra liv. Vi får stå som barn med uppsträckta händer och säga Abba Fader! Det var till den friheten som Kristus har befriat oss!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s