Färre lämnar Svenska kyrkan

Läs artikeln.

Det är ju jätteroligt att färre lämnar Svenska kyrkan.

Det får mig att tänka på tre olika massa saker:

  • Mer pengar till att bevara den kulturskatt Svenska kyrkan äger, rent materiellt.
  • Tro kommer av predikan – något jag nog kommer återkomma till här i bloggen.
    Hur hänger dessa ihop kanske du undrar? Jo, min vän Louise Gustafsson förklarade detta för mig: Folk tror på det som hörs.
    Det kanske tar ett tag, som könsneutrala äktenskap t.ex. men det är så det funkar. Vi kanske inte vill tro att vi är så lättpåverkade, men om man tänker efter så kan i alla fall inte jag se någon annan utväg än att inse det. Kopplingen till utträden är att det nog är som artikelförfattaren skriver ”Förklaringarna som ges är mindre fokus i medierna på utträden” – alltså ingen har predikat ”Om du inte tror på Gud/Svenska kyrkan – gå ur och spara dina dyrt förtjänta slantar!” Alltså har folk inte tänkt på det, eller i alla fall inte fått den sista knuffen där bak och därför inte begärt utträde. Så enkelt är det.
  • Det andra skälet som anges i artikeln är ”en medveten satsning på medlemsomsorg.” Det är ju verkligen jättebra!! Fantastiskt! Mer sådant!

Det är ju dit vi måste komma – det måste göra skillnad, inte bara vid vigsel och begravning, att man är medlem i en kyrka – varför skall man annars vara med om det inte gör någon skillnad? Det är ju den enskildes perspektiv – men också som församling så borde det ju vara självklart att värna om sina medlemmar, inte bara av ekonomiska anledningar utan främst för att man uttrycker en gemensam tro, eller i alla fall en längtan därefter.

Det är något jag har tänkt mycket på på senaste – hur vi kan vara Kyrka. Vi är kallade till att vara Kristi kropp. Det handlar inte bara om enhet eller att en gång i veckan eller en gång i månaden göra något snällt för någon annan. Någons kropp kan man inte vara på deltid.
Detta är ju inte enkelt att skriva, för denna utmaning gäller ju mig med. Samtidigt är det inte en utmaning vi kan väja för – utan att ifrånsäga oss hela budskapet.

Gå med Gud!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s